Alette: “De TrueBike is voor recreanten zoals ik een heerlijke manier om de winter door te komen.”

Wielerflits review Truebike

De 53-jarige Alette uit Haarlem was de meest ervaren van het drietal. In haar vrije tijd en tijdens vakanties gaat ze vaak toerfietsen en een paar jaar geleden kwam ze op die manier in aanraking met een racefiets. Sindsdien is ze n op haar Tacx ’s winters een fervent gebruiker van Zwift. Ze koos ervoor om de TrueBike op dezelfde plek in haar achterkamer te zetten, zodat ze de fietstrainer het beste kon vergelijken met haar normale set-up. Ze pakte haar kans om met de TrueBike te trainen serieus aan, want ze noteerde haar bevindingen in een speciaal boekje. Tijdens het interview grijpt ze er een paar keer op terug om het te delen.

“De TrueBike is voor recreanten zoals ik een heerlijke manier om de winter door te komen.”

Haar fietsdoel voor deze winter was om beter te kunnen klimmen, zodat ze tijdens het Paasweekend haar vriendengroep langer kan bijhouden op de klimmetjes in de Ardennen. In totaal testte Alette de TrueBike zes keer. “Door het schermpje voor de TrueBike, is deze iets langer dan mijn normale set-up. Verder past hij naadloos op dezelfde plaats in ons huis”, vertelt de Haarlemse. “Wat ik het mooiste van de TrueBike vind, is dat je meteen alle gegevens tot je beschikking hebt. Normaal gesproken krijg je die data pas achteraf. Nu zou je realtime je training kunnen bijstellen, zonder dat je erna moet concluderen dat het anders moet.”

Ze noemt daarvan een concreet voorbeeld. “Ik kon nu duidelijk zien dat mijn linkerbeen iets meer kracht overbrengt dan mijn rechter. Dat kun je via de TrueBike veel meer in balans brengen. Ook kun je hem helemaal afstellen op je buitenfiets, waardoor je een reëel gevoel kunt nabootsen wat je tijdens het klimmen op je eigen fiets ook hebt. Dat vond ik ook echt goed”, geeft zij aan.

Het geluid dat de TrueBike tijdens het fietsen maakt, zorgde voor een klein praktisch probleem. “Er staat voor mijn setup altijd een laptop met een groot scherm. Daarop draai ik muziek”, legt zij uit. “Dat kan op allerlei andere manieren, dat weet ik. Maar maar ik moest het geluid harder zetten, ten opzichte van mijn eigen set-up.”

Alette heeft haar tijd zo nuttig mogelijk benut, om zo een goed waardeoordeel te kunnen vellen. “Alles wat ik normaal op mijn eigen setup doe, heb ik nu ook gedaan. Een normaal ritje, een groepsritje, een training en een wedstrijdje. Zo kon ik het goed vergelijken. Mijn conclusie is dan ook dat de TrueBike ook voor recreanten zoals ik, een heerlijke manier is om de winter door te komen. Ik vind dat echt een meerwaarde, zodat je in het voorjaar niet een inhaalslag hoeft te maken. De vele mogelijkheden qua versnellingen waren ook echt perfect. Natuurlijk moet je in het begin even wennen na je eigen schakelsysteem, maar al snel werkte dat geweldig.”

Wel miste Alette op de cockpit een houder voor haar telefoon, die ze veel gebruikt tijdens het Zwiften. Juist het interactieve vindt ze leuk, waardoor ze vaak onderweg aan het chatten is of dat ze via haar telefoon een andere afslag kiest.

Bron: WielerFlits