Drie weetjes over indoor fietsen: Waarom een vliegwiel minder efficiënt is voor indoor fietsen.

Het is algemeen bekend dat smart bikes en trainers gebruikmaken van een vliegwiel om het buiten fietsen te simuleren. Het gewicht en de vorm van het vliegwiel bepalen hoe realistisch je fietst. Echter is het praktisch onmogelijk om met een vliegwiel realistisch binnen te fietsen. Waarom dat zo is lees je in dit blog.

De eerste natuurwet van Newton

Zelfs als je niet goed hebt opgelet tijdens de natuurkundeles, zul je je dit waarschijnlijk wel herinneren: een voorwerp in beweging blijft meestal in beweging, tenzij er een kracht op wordt uitgeoefend.

Een mooi voorbeeld hiervan is wanneer je rustig over de weg rolt met je fiets. Terwijl je over de weg rolt, wordt je afgeremd door de wrijving van de weg en de luchtweerstand tot je volledig stilstaat. Dit creëert een heel specifieke fietservaring. Dit is dan ook de reden waarom het heel anders aanvoelt om vanuit een statische start plotseling te versnellen tot 30 km/u, dan wanneer vanuit rollende stand weer versnelt tot 30 km/u

Deze snelle opfrissing in natuurkunde verklaart precies waarom vliegwielen voor het eerst werden toegevoegd aan spinfietsen en later aan trainers en smartbikes. Ze simuleren dezelfde traagheid en geven daarom een realistischer “weggevoel”.

Is groter altijd beter?

Zoals elke fietser die de pech heeft gehad van zijn fiets te vallen maar al te pijnlijk zal hebben gevoeld, slaan wij en onze fietsen aanzienlijke kinetische energie op terwijl we over de weg rollen op onze zondagse koffietochtjes.

Wij fietsers slaan een aanzienlijke hoeveelheid energie door te bewegen, genaamd ‘kinetische’ energie. Terwijl je over de weg zoeft naar de volgende koffietent merk je er niet veel van – totdat je ten val komt.

Het is dan ook logisch dat we dezelfde hoeveelheid energie moeten nabootsen om ook binnenshuis het meest natuurgetrouwe gevoel te creëren. Hoe kunnen we dat bereiken? Als je het gewicht van een vliegwiel verdubbelt, verdubbel je de hoeveelheid energie die het opslaat (ervan uitgaande dat de snelheid hetzelfde blijft).

Daarom hebben fabrikanten van smart bikes en smart trainers steeds zwaardere vliegwielen toegevoegd in hun zoektocht naar een vloeiendere, comfortabelere en realistischere indoor fietservaring. Maar zo eenvoudig is het niet.

Het probleem is dat je eigenlijk een vliegwiel nodig hebt dat 10 tot 20 keer zwaarder is dan de huidige standaarden om het buiten fietsen nauwkeurig na te bootsen. Omdat een smart trainer van 500 kg niet echt praktisch is, gebruiken fabrikanten lichtere vliegwielen van ongeveer 20 kg die snel versnellen, en daarom kunnen renners bij elke pedaalslag maar een klein beetje kracht zetten op het vliegwiel.

Zou je hier op moeten letten?

Het is duidelijk dat het onmogelijk is om dezelfde natuurkrachten nauwkeurig te simuleren op een indoorfiets of -trainer met een vliegwielsysteem. Maar, zolang je smart bike of smart trainer gemakkelijk te gebruiken is en verbinding maakt met je favoriete trainingsapp, moet je je daar dan echt zorgen over maken?

Het antwoord is ja. En wel om deze drie redenen:

  1. Het lichtere vliegwiel betekent dat je spieren op andere punten in de pedaalslag geactiveerd worden dan wanneer je buiten fietst. Een systeem op basis van een vliegwiel traint niet de fietsspieren die je gebruikt als je met vrienden gaat fietsen, dus het is minder efficiënt.
  2. De constante kracht die gedurende de hele pedaalslag nodig is om het vliegwiel in beweging te houden, maakt het ook moeilijker om dezelfde vermogensgetallen te halen als je binnen traint. Nogmaals, dit maakt je indoor training minder efficiënt.
  3. Tot slot, hoe minder comfortabel en realistisch je indoortrainer is, hoe moeilijker en minder leuk je het zult vinden om die winterkilometers te maken in je pain cave.

Is er een alternatief voor vliegwielen?

Gelukkig is er een alternatief voor het standaard vliegwielsysteem. Robotica overwint het op alle gebieden van vliegwielen. Deze robotica hebben we in de TrueBike en TrueTrainer gestopt voor de meest soepele en realistische fietservaring. Lees meer over de TrueBike en TrueTrainer.