De wintertijd is ingegaan, tijd om weer naar binnen te gaan

De wintertijd is onlangs ingegaan. Dit zorgt niet alleen voor verwarring over de hele wereld (“Betekent dat een uur extra of minder slaap? Is mijn telefoon wel automatisch geüpdatet?”), ook is het terugzetten van de klok hét teken voor fietsers om weer de fietstrainer van zolder te halen. In dit blog lees je meer over de voordelen van binnen trainen.

Als de klok een uur terug wordt gezet, dan worden de dagen korter én wordt het gevaarlijker om buiten te fietsen. Hoewel donkere ochtenden iets draaglijker zijn voor de nachtuilen die liever een oogje toeknijpen, blijven ze koud en niet uitnodigend voor fietsers behalve de grootste bikkels. Met weinig fatsoenlijk daglicht blijven alleen de weekenden over om te fietsen.

cyclist-snow-winter

Helaas brengt de winter voor de meeste fietsers meer met zich mee dan alleen kortere dagen. Het slechte weer is misschien wel de belangrijkste reden waarom veel fietsers in deze tijd van het jaar liever naar binnen gaan. Gladde wegen door ijzel of modder zijn zelfs één van de hoofdoorzaken van ziekenhuisbezoeken onder fietsers. Anders gooien wind en regen wel roet in het eten tijdens het fietsen.

Meer uitrusting

Een oud gezegde luidt: slecht weer bestaat niet, alleen ongeschikte kleding. Hedendaagsi en waterproof fietskleding. Laagjes helpen ongetwijfeld, maar Merino-basislagen, neopreen overschoenen en Gore-Tex-truien hebben een aanzienelijk prijskaartje.

Je moet jezelf en je fiets winterklaar maken. Je hebt winterwielen en -banden nodig, evenals goede verlichting. De mix van zout, gruis, modder en vuil water zorgt voor een corrosieve cocktail die op je fiets spat, dus je moet je fiets goed schoonmaken en de ketting smeren na elke rit in deze tijd van het jaar.

Sommige fietsers kiezen voor een speciale winterfiets, met hardere wielen, vierseizoenenbanden en spatborden. Maar wat is de lol van een mooi carbon fiets als je maar een halfjaar op kunt fietsen?

De voordelen van binnen trainen

Binnen fietsen neemt al deze obstakels weg. Met een TrueBike of TrueTrainer kun je op elk moment van de dag en in alle weersomstandigheden fietsen. Je mooie fiets blijft onberispelijk en je hebt geen extra garderobe nodig. Bovendien, alle tijd die je kwijt bent om jezelf en je fiets klaar te maken voor een buitenrit kan je besteden aan een pittige Zwift-training op de TrueBike.

Binnen trainen gaat niet alleen over droog en warmpjes erbij zitten. Met het juiste trainingsplan kom je zelfs sterker uit de winter. Of je nu een kanshebber bent voor Roubaix, een wannabe pro triatleet of een weekend warrior bent, het is essentieel dat je het hele jaar door varieert in je trainingen als je jezelf wil blijven verbeteren. Een gestructureerd trainingsplan met intervallen en duurtrainingen kan je al goed op weg helpen. Je zal zien dat je vermogen met sprongen vooruit gaat.

De overgang naar binnen biedt het perfecte moment om je te richten op die intensievere trainingen om je VO2 Max, snelheid en spierkracht te vergroten. Deze intervallen zijn binnenshuis veel gemakkelijker te bereiken, zonder stoplichten, auto’s op de weg of routes die je moet volgen. Muziek aan en focus je op eerstvolgende interval. Daar komt nog bij dat je met korte, zware sessies meer progressie kunt boeken zonder dat je urenlang hoeft te zweten. Met een zwarte interval training  bereik je het afterburn effect. In deze staat verbrandt je lichaam zelfs na de training calorieën. Handig voor tijdens de feestdagen!

Als je de motivatie nog ontbreekt voor een intervaltraining, dan houden apps zoals Zwift regelmatig online races voor rijders van alle niveaus. Deze races tegen andere fietsers over de hele wereld zijn niet alleen leuk en gezellig, ze laten je benen en longen gillen.  Zodra je weer op adem bent gekomen, ben je klaar voor een revanche.

road-bike-dirty-tyres

Uiteindelijk gaat de klok weer voorruit, worden de dagen langer en nemen de temperaturen toe. Je komt voorzichtig uit huis, klaar om weer op pad te gaan. En als je dat doet, dan heb je al die indoorkilometers te danken aan die nieuw gevonden snelheid. Maar één waarschuwing: gezien het gemak en effectiviteit van het indoorfietsen, kan het zijn dat je binnen traint., zélfs als de zon buiten schijnt.

Natuurlijk heb je voor de grootste winst de meest efficiënte en realistische indoor fietservaring nodig die er is. Bekijk de TrueBike en de TrueTrainer voor de indoor fietservaring die het meest overeenkomt met buiten fietsen.